Reserveren

Over ons

Geniet van pure rust in het Groene Hart

Kortjak biedt je die mogelijkheid

*Let op! Kortjak wordt op dit moment verbouwd. Het restaurant krijgt nieuw meubilair en de bar en keuken worden vernieuwd. We kunnen nu al niet wachten om jullie te ontvangen na de verbouwing. In het voorjaar wordt Kortjak heropend!*

Kortjak is de ultieme locatie om te genieten van een heerlijke lunch of diner. Bij een bezoek aan ons restaurant, gelegen in een rustige natuurrijke omgeving genaamd het Groene Hart, staat de tijd even stil. Met het prachtige uitzicht op de weilanden en 700 meter van kasteel de Haar is Kortjak bij uitstek de perfecte locatie om even helemaal te ontspannen. Kom samen met vrienden, familie, collega’s of geliefden genieten van een heerlijke pannenkoek, een goed stuk vlees of een kop koffie met een gebakje. Bovendien is ons restaurant uitermate geschikt als recreatief rustpunt voor toer-, fiets- en wandeltochten.

Oorsprong van Kort-Jak

Voor het ontstaan van Kort-Jak gaan we terug naar het jaar 1900. Wat begon als een café, werd al snel een restaurant en pannenkoekenrestaurant. Maar waar komt die naam nou toch vandaan? Niemand weet precies wat het echte verhaal is. Maar na veel speurwerk hebben we wel een aantal mensen gevonden die ons wat wijzer konden maken;

Inmiddels heel wat jaartjes geleden, toen er nog geen motorschepen en vrachtwagens waren, werd alles per trekschuit aangevoerd. Moest je naar Vleuten, dan kon je niet anders dan over de Heicop. Had je Kockengen op de route staan, dan moest je over de Bijleveld. Deze wateren werden gescheiden door de Kort-jak brug, een brug niet open kon en vrij laag was. 

De schepen in die tijd werden voortgetrokken door paarden. Als een paard niet meer in staat was om verder te gaan, bijvoorbeeld bij de lage Kort-jak brug, dan werd het paard losgemaakt en deed iemand een kort “jak” aan. Aan dit jak werd een touw van het schip vastgemaakt, waarmee de trekschuit toch onder de lage brug doorgetrokken kon worden.

Was het schip te hoog om onder de brug door te gaan, dan werd er in de mast een kort “jak” gehesen zodat men verderop kon zien dat er een schip lag. Er kwam dan een schip van de andere kant om de lading over te laden en verder te transporteren.