De naam Kort-jak

De naam KORT-JAK staat al op de topografische kaart van 1855.

Op het eerste huisje aan de Bijleveld staat op de gevel KORT-JAK Sinds de start, begin 1900, heet het horecabedrijf al KORT-JAK.
Gestart als café en nu algemeen bekend onder de naam; restaurant en pannenkoekenhuis ”KORT-JAK

Maar waar komt nu toch die naam vandaan, vragen een hoop mensen zich af.

Na veel speurwerk en vragen bij de omwonenden kwam het erop neer, dat niemand precies wist waar de naam vandaan kwam. Wat wel nog een paar mensen wisten was het volgende verhaal;

In vroegere jaren, toen er nog geen motorschepen en vrachtwagens waren, werd alles per trekschuit aangevoerd over de Heikop naar Vleuten en over de Bijleveld naar Kockengen. Het water werd gescheiden door de KORT-JAK brug, een brug die niet open kon en vrij laag was.

         lees hiernaast verder >>De schepen werden voortgetrokken door paarden en als de paarden niet verder konden, bijvoorbeeld bij de lage KORT-JAK brug,die bovendien niet open kon, dan werd het paard losgemaakt en dan deed iemand een kort ”jak” aan.

Aan dit kort ”jak” werd een touw van het schip vastgemaakt en zo kon de trekschuit toch onder de lage brug doorgetrokken worden.

Was het schip te hoog om onder de brug door te gaan dan werd er in de mast een kort ”jak” gehesen zodat men verderop kon zien dat er een schip lag. Er kwam dan een schip van de andere kant om de lading over te laden en verder te transporteren.

Dit is het verhaal uit de volksmond. Wie het beter weet mag het alsnog vertellen!